Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: een logo met de letters A t/m E in de kleuren van de regenboog. Op de producten van Albert Heijn, op de website van het Voedingscentrum of misschien wel op vakantie, in zo’n uitgebreide Franse supermarkt. Deze Nutri-Score is begin 2022 ook geïntroduceerd in Nederland.
Er zijn héél veel vragen én verschillende meningen over de Nutri-Score, en daarom gaan wij bij BitesWeLove op onderzoek uit. We duiken met jou in de wereld van de Nutri-Score door met diverse experts uit de industrie in gesprek te gaan en door het nodige onderzoek te doen om het complete plaatje te schetsen. In deze blog post gaan we je uitleggen wat de Nutri-Score is en hoe deze wordt berekend, wat een goed startpunt is voor deze deep-dive. Vind je niet?
Wat is de Nutri-Score?
Kort gezegd is de Nutri-Score is een voedselkeuze-logo dat jou helpt met het maken van een gezondere keuze. Het staat op de voorkant van de verpakking, zodat je het in één oogopslag ziet. De ingrediënten vind je nog steeds gewoon op de achterkant.
Met de Nutri-Score worden producten uit dezelfde categorie met elkaar vergeleken. Dus chips met andere chips, niet chips met energybars of broccoli. De score loopt van A (donkergroen) tot E (donkerrood), waarbij A de gezondere keus voor die productcategorie is, en E de ongezondere keus. Makkelijk en snel in te schatten dus. En dat is handig in het snack-schap, omdat je daar vaak vanuit die oh zo bekende lekkere-trek-impuls beslist.
Hoe wordt de Nutri-Score berekend?
Vrij eenvoudig: door punten te tellen. De nadelige voedingsstoffen leveren pluspunten op en de voordelige voedingsstoffen minpunten. De som van nadelige en voordelige voedingsstoffen bepaalt de uiteindelijke score, die van -15 tot 40 kan gaan. Dus suiker, verzadigd vet en zout duwen hem in de plus, en vezels, proteïnen, fruit en noten in de min. In dit geval zijn minpunten dus positief: hoe lager de eindscore, hoe beter de Nutri-Score.
Streng maar rechtvaardig
Groenten, fruit en noten worden alleen meegeteld als ze ook echt voedingsstoffen toevoegen. Het ligt dus aan de bereidingswijze van het product of er minpunten worden gescoord voor groenten of fruit.
Minpunten voor eiwitten mogen alleen worden afgetrokken als de score voor de ongezonde voedingsstoffen onder de 11 blijft. Dit zorgt ervoor dat producten die veel suiker, verzadigd vet of zout bevatten niet zomaar gecompenseerd kunnen worden en zo (onterecht) een hoge Nutri-Score krijgen. Er wordt dus goed gelet op alle macros!
Hebben jullie daar ook een voorbeeld van?
Zeker! Klik hier om een rekenvoorbeeld met de producten van BitesWeLove te zien.
Hebben we je aandacht weten te scoren?
Mooi, want de komende tijd gaan we de Nutri-Score helemaal uitpakken met onze nieuwe serie: Nutri-Score Unpacked. Volg ons dus op Instagram, meld je aan voor onze nieuwsbrief en houd onze website in de gaten.